لیست آثار مستند پژوهشگاه
معرفی آثار مستند تولید شده در پژوهشگاه ابن سینا
- اهداء گامت و جنین
- 1384
- 41 دقیقه
- پژوهشگاه ابن سینا و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
- کارگردان: مرجانه دانه کار
از جمله دستاوردهای مهم فن آوری های نوین پزشکی، فن آوری اهداء جنین و گامت در درمان ناباروری است. ناباروری از جمله معضلاتی است که بسیاری از زوج ها در سراسر جهان، از جمله ایران، با آن دست به گریبانند و اهداء گامت و جنین توانسته است مشکلات بسیاری از زوج ها را حل کند. البته، این فن آوری با چالش هایی نیز همراه است و به ویژه، در ایران، با توجه به بافت ویژه مذهبی - اخلاقی و نگرش ها و باروری مردم، این چالش ها ابعادی گسترده تر می یابد. مسائلی از جمله نسب، ارث، پذیرش اجتماعی این روش درمانی و ... از جمله این چالش هاست. فیلم " اهداءگامت و جنین، می کوشد تا ضمن معرفی این فن آوری نوین، ابعاد گوناگون حقوقی، فقهی، اخلاقی، اجتماعی و روانشناختی آن را روشن نماید و کارگردان، در این اثر نیز، ضمن ارائه اطلاعاتی دقیق و مبتنی بر پژوهش، دیدگاه های موافق و مخالف صاحب نظران در حوزه های گوناگون مرتبط با این موضوع را منعکس کرده است.
- انتخاب
- 1384
- 45 دقیقه
- پژوهشگاه ابن سینا و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی
- کارگردان: مرجانه دانه کار
موضوع سقط جنین و ابعاد گوناگون پزشکی، اخلاقی، حقوقی، فقهی، اجتماعی و روانی آن دستمایه ساخت این فیلم مستند قرار گرفته است. کارگردان کوشیده است تا با مصاحبه با صاحب نظران هر یک از حوزه ها و ارائه اطلاعاتی کامل، واکاوی دقیق و چند وجهی از این موضوع چالش انگیز ارائه دهد و با پرهیز از هرگونه پیش داوری، تصویر و توصیفی واقع نمایانه و بی طرفانه از موضوع نمایش ارائه دهد. از فصل های جذاب فیلم می توان به سکانسی اشاره کرد که به صورت مخفیانه فیلمبرداری شده است و واکنش یک پزشک را به درخواست سقط جنین نشان می دهد.
- خانه خلوت
- 1387
- 27 دقیقه
- پژوهشگاه ابن سینا و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
- کارگردانان: فیما امامی، رضا دریانوش
اگر چه امروزه، برای درمان ناباروری، روش های درمانی متعددی ابداع شده است، اما اغلب این روش ها بسیار هزینه بر و گرانند. سازندگان فیلم خانه خلوت در این اثر تلاش کرده اند تا ضمن طرح اهمیت و فراگیری ناباروری به عنوان یک بیماری، به ابعاد اقتصادی آن بپردازند. سازندگان این مستند، با تمرکز بر مساله بیمه و ناباروری، به اهمیت و ضرورت حمایت دولت و سازمان های بیمه از بیماران نابارور و چالش های پیرامون پوشش بیمه ای خدمات مربوط به درمان ناباروری پرداخته اند. در فصل هایی از این مستند، مشکلات اقتصادی و مالی بیماران نابارور را از زبان خودشان می شنویم و همچنین، صاحب نظران و مسئولان دلایل مخالفت وموافقت خود را با تحت پوشش بیمه قرار گرفتن درمان های ناباروری طرح می کنند.
- رحم جایگزین
- 1386
- 35 دقیقه
- پژوهشگاه ابن سینا و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
- کارگردان: اعظم نجفیان
از دیگر دستاوردهای فن آوری های نوین پزشکی، روش کمک باروری «رحم جایگزین» است که به زوج های نابارور این فرصت را می دهد که در صورت ناتوانی مادر در حمل و نگهداری جنین، از کمک زنی دیگر برای حمل جنین تا زمان تولد بهره گیرند. این موضوع نیز، وجوه گوناگونی دارد وکارگردان این اثر نیز با درک ابعاد گسترده و گوناگون موضوع و چالش های ناشی از آن، کوشیده است تا با روایتی مستند - داستانی، ضمن معرفی این فن آوری پزشکی و همچنین، وجوه گوناگون اخلاقی، حقوقی، اجتماعی و روانی آن، با بهره گیری از نظرات کارشناسان و صاحب نظران، دغدغه ها، دلواپسی ها، تردیدها و امیدهای زنانی را بازتاباند که چه به عنوان مادر صاحب جنین و چه به عنوان مادر جایگزین، با این پدیده مواجه اند. فیلم توانسته است با بازسازی صحنه های مربوطه به این تردید ها و امیدها، روایت را جذاب تر و اثرگذارتر کند.
- فصلی دیگر
- 1388
- 25 دقيقه
- پژوهشگاه ابن سینا
- كارگردان: ناديه جعفري
پیشرفتهای دانش بشری، هر روز خبرهایی نویدبخش از دستاوردهای دانشمندان در عرصه های گوناگون علمی را در اختیار مردم جهان قرار می دهد . در این بین، فناوری های نوین در همه حوزه ها، دانش بشری را در جهت فراهم آوردن حداکثر رفاه و سلامت برای همه مردم به کار گرفته و گستره پیشرفتهای علمی با شتابی شگفت انگیز هر روز وسعتی بیشتر می یابد. مستند فصلی دیگر گریزی است بر بخشی متفاوت از این دستاوردها.
در فصلی دیگر با روایتی تاثیرگذار، از مقطعی از زندگی زوجی جوان همراه می شویم که در می یابند فرزندشان مبتلا به سرطان است.
کارگردان کوشیده است با بازنمایی دشواری های چنین موقعیتی به تماشاگر یادآور شود که آنچه اغلب در مواجهه با این بیماری های ناتوان کننده و پیش از شروع درمان آن، مغفول می ماند، امید به زندگی، نگریستن به آینده و تلاش برای حفظ توان باروری بیماران است تا بتوانند پس از بهبود به روال معمول زندگی بازگردند.
- جالی خالی خانم یا آقای«ب»
- 1388
- 63 دقیقه
- پژوهشگاه ابن سینا و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
- کارگردانان: فیما امامی، رضا دریانوش
دورنمایه این اثر، زندگی یک زوج نابارور روستایی است که نداشتن فرزند آنها را به آستانه طلاق و فروپاشی زندگی خانوادگی کشانده است. فیلمسازان با ورود به زندگی این زوج و ارائه تصویری پر از جزئیات از محیط زندگی آنها، اثری چند لایه و روانکاوانه خلق کرده اند که ضمن طرح اهمیت مسآله ناباروری و تاثیر آن بر نهاد خانواده، تصویر نمونه ای ازبافت فرهنگی محیط زندگی این زوج ارایه می دهد که می توان آن را به فرهنگ عمومی جامعه و خرده فرهنگ های بسیاری از شهرها و روستاهای کشور تعمیم داد. کارگردانان توانسته اند در قالب یک اثر مستند، روایتی داستانی و دراماتیک را ارائه دهند. این فیلم، ضمن واکاوی روانی ورفتاری این زوج نابارور، ابعاد اخلاقی و اجتماعی موضوع ناباروری را بی هیچ گونه تاکید و درشت نمایی طرح می کند.